Suiker, het zoete vergif deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over suiker bespreek ik de gevaren die het eten van veel suiker met zich mee brengt. In het volgende deel zal ik mijn eigen ervaring wat betreft het minderen van suiker met jullie delen en geef ik tips.

Hoe graag je het ook wilt, het is lastig om te stoppen met het eten van suikerrijke producten. Suiker is onderdeel geworden van ons vaste eetpatroon en we zijn vertrouwd geraakt met de smaak. Vanaf kinds af aan zijn we er gek op.

Verslavend
Ons lichaam is er dan ook aan gewend en reageert heftig zodra het geen suiker binnen krijgt. Je suikerspiegel begint te schommelen en je energieniveau is niet meer stabiel. Hierdoor kan het voorkomen dat je voor je gevoel in een dipje zit en een zoete reep nodig hebt om daar weer boven op te komen. Iets wat uiteraard niet natuurlijk is. Het is niet voor niets dat fastfoodbedrijven suiker in hun hamburgers stoppen. Suiker werkt verslavend.

Minderen met suiker is erg lastig. In vrijwel alle alledaagse producten zit suiker verwerkt en vaak meer dan we denken. De site Sugar Stacks weet dit mooie te visualiseren door naast een groot aantal producten het aantal suikerklontjes weer te geven dat in het betreffende product zit. Zo zitten er in een blikje Coca-Cola 9½ suikerklontjes.





Gevolgen van suiker
Hieronder staan een aantal punten weergegeven waarom je suiker beter kan vermijden:

-Door suiker gaat je bloedsuikerspiegel schommelen. Dit heeft als gevolg dat je humeurig wordt en vreetbuien krijgt.
-Suiker gebruikt je goede vitamines en mineralen om verwerkt te worden. Goede voeding gaat hierdoor verloren wanneer het eerst de suikers van bijvoorbeeld een toetje moet afbreken.
-Het onderdrukt je immuunsysteem waardoor je vaker verkouden en/of ziek wordt.
-Slechte bacteriƫn in je darmen leven op suiker. Wanneer er een schimmelinfectie optreedt, zal deze in stand blijven en op den duur erger worden door suiker.

Daarnaast is bewezen dat suiker, en met name de fructose in suiker, de bloeddruk verhoogt. Professor Preuss van de Georgetown University, bekend om zijn onderzoeken naar suiker, zegt dat suiker voor de bloeddruk waarschijnlijk net zo slecht is als zout. Suiker en zout lijken elkaar bovendien te versterken in hun bloeddrukverhogende eigenschappen die de bloeddrukmeters doen uitslaan.


Geschreven door Anke.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar