Verzadigd vet en cholesterol



In Nederland wordt er al tientallen jaren verteld dat je vet zoveel mogelijk moet vermijden. Je hoeft alleen maar een supermarkt binnen te lopen om te zien dat veel producten 0% vet zijn en zogenaamd gezond zijn. Maar wat als hier niks van waar is? Wat als het vermijden van vet juist zorgt voor gezondheidsproblemen? Wat als de voedingsinstanties in Nederland al jaren verkeerd advies geven? Ik kan je vertellen dat het voedingsadvies in Nederland verkeerd is.

Jarenlang wordt er verteld dat eieren slecht voor je zijn. Dit klopt niet. Eieren kun je gerust beschouwen als een 'superfood'. Eieren zitten boordevol met vitamines, mineralen en goede vetten. Een ei bevat ook veel van de stof choline, een zeer belangrijke stof die goed is voor het ontwikkelen van de hersenen, het geheugen, het voorkomen van Alzheimer en het functioneren van zenuwcellen. Daarnaast zitten in eieren cholesterol. Cholesterol dient als bouwsteen van celmembranen, hormonen, vitamine D en gal en is helemaal niet slecht voor je. De hoeveelheid cholesterol die je eet zorgt er niet automatisch voor dat je een te hoog cholesterol gehalte krijgt in je bloed, behalve als je al problemen hebt met cholesterol. Voor gezonde mensen is dit geen probleem.

Hetzelfde geld voor verzadigd vet. Wist je dat je hersens bestaan uit verzadigd vet? Denk je nu nog steeds dat verzadigd vet slecht voor je is zoals al jaren overal wordt verkondigd? Het probleem met verzadigd vet is jarenlang geweest dat het het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, doordat het LDL- (slechte) cholesterol verhoogt wordt. Maar er wordt door niemand verteld dat verzadigd vet ook het HDL- (goede) cholesterol verhoogt. De angst voor verzadigd vet is dus ongegrond.

Eet en drink dus gerust volle melk, vettige kaas, eieren, boter, vis en vlees (zit ook verzadigd vet in). Wees niet bang om vet te eten, dat is nergens voor nodig.

Kijk wel uit voor transvetten. Deze zijn wel ongezond. Hier heb ik eerder al een artikel over geschreven.

In deze brochure wordt haarfijn uitgelegd waarom cholesterol wel goed voor je is.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar