De gevaren van transvet



Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het merendeel van transvet in eten ontstaat in de fabriek. Van nature komt transvet voor in zuivel en vlees van herkauwers, voornamelijk als vacceenzuur. Voor een kleiner deel komt het voor als geconjugeerd linolzuur (CLA). CLA heeft niet de nadelen van andere transvetten. Transvet zit vooral in koek, gebak, chocola, snacks en harde margarine.


Uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder 484 consumenten blijkt dat het met de kennis over vet slecht gesteld is. Slechts tien procent wist dat verzadigd vet ongezond is. Nog geen twintig procent van de ondervraagden wist dat onverzadigd vet juist gezond is. Deze vetsoort uit bijvoorbeeld plantaardige olie en vette vis, verlaagt het cholesterolgehalte. En als klapper op de vuurpijl wist 93 procent van de ondervraagden niet wat transvet is. En dat terwijl transvet juist het meest desastreus is voor hart- en bloedvaten. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat transvet zelfs zeven keer zo slecht is als verzadigd vet. Het verhoogt het cholesterolgehalte (vooral het LDL-cholesterol) zeven keer zoveel als verzadigd vet doet.

Op Youtube staat er een video hierover. De consumentenbond bericht er ook over.

Kijk dus goed naar de ingrediƫnten op het etiket van voedingsmiddelen en kijk dan of er (gedeeltelijk) gehard vet, (gedeeltelijk) geharde olie of gehydrogeneerde vet/olie op staat.
Als je gezond wilt blijven en ziektes wilt voorkomen, kun je jezelf goed helpen door transvet te vermijden.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar