Haarverlies




Steeds meer mensen worden kaal op een (te) jonge leeftijd. Dit proces kan soms al beginnen op de leeftijd van 16 en kan het zelfvertrouwen behoorlijk verminderen. Gelukkig heeft men tegenwoordig redelijk wat verstand van dit feit. We weten dat het veroorzaakt wordt doordat bepaalde receptoren in een keer gevoelig worden voor het hormoon
dihydrotestosterone
, kort voor DHT. Dit hormoon hecht zich aan de haarzakjes en zet hierdoor een proces in de gang dat ervoor zorgt dat de haren steeds kleiner en kleiner worden totdat je ze niet meer kunt zien. De reden waarom mensen altijd een krans van haren krijgen, is dat de haren aan de zijkant niet gevoelig zijn voor DHT. Deze haren groeien dus terug.

Je ziet het al aankomen dat de oplossing hiervoor is om DHT in de hoofdhuid te verminderen en hierom is een middel gemaakt, genaamd Finasteride. Finasteride zorgt ervoor dat DHT indirect wordt verlaagd in de hoofdhuid en hierdoor kun kun je haarverlies stoppen. Finasteride heeft weinig bijwerkingen en is effectief voor het overgrote merendeel (~90%). Het is ook geen duur middel en het is door grote studies bewezen dat het effectief is.

Daarnaast is er nog een middel dat werkt tegen haarverlies volgens een een aantal goede studies. Dit middel heet Minoxidil en hoe het precies werkt weet men niet, maar het kan reeds verloren haren weer doen terug komen.

Beide middelen gelden wel voor de klassieke vorm van mannelijke kaalheid, genaamd alopecia androgentica. Als je Finasteride en/of Minoxidil wilt, kun je dit bespreken met je huisarts zodat hij/zij dit voor je voorschrijft.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar