Vitamine D deel 1




Amerika is de laatste tijd erg bezig met het aan de aandacht brengen van vitamine D3. Dit omdat er steeds meer informatie vrijkomt over de beschermende werking van D3 o.a tegen kanker en hoe belangrijk het is dat je voldoende hiervan binnenkrijgt voor de algemene gezondheid. Vitamine D3 beïnvloed zoveel processen in het lichaam, het is bijna onnmogelijk om ze allemaal op te noemen.

Hoe krijg je dan voldoende hiervan binnen?
Ten eerste produceert je lichaam vitamine D onder invloed van zonlicht. Dit wordt dan in je lichaam omgezet in de beste vorm, D3. Ten tweede kun je vitamine D vinden in sommige voedingsmiddelen, maar het probleem hiervan is dat er veelste weinig vitamine D in voedingsmiddelen zitten om effectief te zijn. Het is dus erg belangrijk om voldoende zonlicht binnen te krijgen. Maar je lichaam maakt alleen voldoende vitamine D als ongeveer
40% van je lichaam onbedekt in de zon staat voor ongeveer 15 minuten. Dit is in Nederland bijna onmogelijk in koudere perioden zoals de winter. Zelf denk ik dat de meeste Nederlanders te weinig vitamine D maken hierdoor en dit betekent dat je kans op gezondheidsklachten verhoogd wordt. Vitamine D heeft ieder mens nodig om goed te functioneren en zich te beschermen tegen allerlei ziektes, waaronder kanker.

Volgens Wikipedia:

Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met de volgende aandoeningen van de botten:

  • rachitis, ofwel Engelse ziekte, een ziekte bij kinderen die gekarakteriseerd wordt door geremde groei en misvorming van de lange botten. De botten buigen door onder het gewicht tot O of X benen.
  • osteomalacie, een op rachitis lijkende aandoening bij volwassenen, gepaard gaande met spierzwakte en dunner wordende botten.
  • myopathie: spierzwakte, bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen of opstaan uit een stoel.
  • Osteoporose.
Vitamine D deficiëntie wordt ook in verband gebracht met verschillende chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, tuberculose, kanker, periodontitis, multiple sclerose, chronische pijn, depressie, schizofrenie, winterdepressie, vaatziekten en verschillende auto-immuunziekten, waaronder type 1 diabetes.

Zie je al waarom het erg belangrijk is dat je voldoende vitamine D3 dient binnen te krijgen? Je verlaagt de kans op zoveel ziektes en je zorgt ervoor dat je lichaam goed functioneert. Zelf neem ik elke dag 5,000 IU vitamine D3 per dag, omdat ik op het moment amper zon binnenkrijg hier in Nederland. Het beste zou zijn om je eerst te laten testen op vitamine D. Zo weet je precies hoeveel je tekort komt en hoeveel je erbij moet hebben. Informatie hierover kun je in de onderstaande pagina's vinden. Het is altijd aan te raden om dit met je huisarts te overleggen.

Een goede video over waarom vitamine D3 zo belangrijk is staat hier. Deze video is wel in het engels. De Nederlandse Wikipedia pagina met veel goede informatie vind je hier. Een complete website over vitamine D vind je hier. Deze pagina is ook in het engels.








Tidak ada komentar:

Posting Komentar